Whiplash ... Články ... Profily
Nejnovější

Recenze:
ASMODEUS
MALIGNANT TUMOUR
MORTIFILIA
TERROR
NASTY RATZ

Recenze - live:

CANNIBAL CORPSE
HARLEJ
BASINFIREFEST 2014
HARLEJ

Rozhovory:
IMODIUM
NASTY RATZ
ABRAXAS
TONDA RAUER
D.O.P.

Články:
FESTIVALY A ROZHOVORY
BRUTAL ASSAULT TOUR 2012
ČERNÁ DÍRA XXXII.
ČERNÁ DÍRA XXXI.
VZPOMíNKY NA VADER

Nejčtenější

Recenze:
MASTURBACE
24.10.2006 | 16417 x
CALES
22.10.2006 | 13896 x
HARLEJ
05.10.2006 | 13419 x
HARLEJ
29.10.2006 | 13325 x
FORGOTTEN SILENCE
22.08.2006 | 13310 x

Recenze - live:
NOC PLNÁ HVĚZD
03.08.2006 | 34319 x
ARAKAIN, PANDEMIA
25.12.2006 | 14351 x
KORPIKLAANI a další
08.11.2006 | 14201 x
BRAINWASHING FEST
04.05.2006 | 14187 x
SSOGE, ENDLESS
24.01.2007 | 13895 x

Rozhovory:
MILOŠ "DODO" DOLEŽAL
06.11.2006 | 17469 x
HARLEJ
31.10.2006 | 17432 x

Články:
MASTERS OF ROCK 2007
13.01.2007 | 15711 x
ČERNÁ DÍRA XXIX.
18.12.2007 | 14653 x

 Whiplash
Počet recenzí: 1705
Počet recenzí-live: 235
Počet rozhovorů: 230
Počet článků: 98
Počet skupin: 1071
Počet odkazů: 92
NEKTAR
... zvuky jako tyto...



      Když se mi před několika lety ozval můj kamarád z Londýna se zprávou, že jde na koncert skupiny Nektar, myslel jsem si, že si ze mne střílí. Opak byl pravdou, vrátil se z koncertu ověnčený dalším skvělým progrockovým zážitkem a mně nezbylo nic jiného, než se poohlédnout v nějakém tom obchodě s cédéčky a zjistit, co se vlastně kolem této legendy ze sedmdesátých let děje. K mému údivu jsem zjistil, že poměrně mnoho.

     Vraťme se tedy zpět do Německa roku 1969, kde se tehdy v legendárním hamburském klubu "Star Club" setkávají Roye Albrighton (kytara, zpěv), Derek Moore (basová kytara, zpěv), Allan Freeman (klávesové nástroje, zpěv) a Ron Howden (bicí). Tehdy byl ještě každý z nich členem jiné kapely, jež se na podiu "Star Club" střídaly. Brzy však všichni seznávají, že jejich múzy mají stejné kořeny, a v roce 1970 tak vzniká soubor NEKTAR. Ten se od svého počátku snažil o hudební plochy, ve svých začátcích ovlivněné psychedelií, které se stále více blížily barevným hudebním postupům tehdejších Yes a Emerson, Lake & Palmer. Svoji hudbu dotvářela formace na podiích skvělou světelnou show, a tak se díky tomu ještě v roce vzniku stal jejím neoficiálním členem bývalý světelný technik Pink Floyd Mick Brockett. V roce 1971 se skupině daří podepsat kontrakt s německým labelem Bellaphon a v témže roce vychází jejich debutové album "Journey To Centre Of The Eye". Jejich vesmírný rock se rychle dostává do podvědomí německého publika, kapela se zde stává velmi oblíbenou a daří se jí ještě v tomtéž roce vydat koncepční album "A Tab In The Ocean", ze kterého si pak (jen tak pro zajímavost) v roce 1984 vypůjčili heavy metaloví Iron Maiden skladby "Desolation Valley" a "King Of Twilling". Následuje ještě koncertní album "Sound Like This", ale definitivní průlom nastává však až s albem "Remember The Future" vydaným v roce 1973. Toto koncepční album bylo dokonce přijato některými rádiovými stanicemi (album obsahuje jednu skladbu rozdělenou na dvě části, na každé straně LP) a bylo velmi kladně přijímáno také posluchači. Ze skupiny se po americké emisi uvedeného počinu stává celosvětový fenomén mající paradoxně větší posluchačské zázemí za hranicemi Velké Británie. Skupina odjíždí na turné po Spojených státech a potvrzuje tím svoji skvělou pozici na hudebním nebi. Album "Down To Earth" z roku 1974 je dalším albem v řadě, které se stává komerčně velmi úspěšným, načež formace pak ještě vydává živý záznam z úspěšného londýnského vystoupení s názvem "Sunday Night At London Roundhouse". Tento záznam je však oproti původnímu koncertu zkrácený a neobsahuje ani skladbu "Remember The Future". Zajímavé také je, že nikdy nebylo vydáno v USA. V roce 1976 přichází ansámbl s albem "Recycled", které přes přítomnost mnoha studiových hudebníků a pěveckého sboru bylo pro staré fanoušky přes své nesporné kvality určitým zklamáním. Soubor při své velmi aktivní studiové práci nadále pořádal dlouhé a nákladné koncertní šňůry, které se začaly podepisovat na jeho soudružnosti. V prosinci roku 1976 jej opustil Roye Albrighton a na jeho místo nastoupil Dave Nelson. Otěže vedení kapely přebírá po Royeovi Allan Freeman a skupina vydává v roce 1977 velmi úspěšné album "Magic Is A Child". NEKTAR však jako by bez Royeho postupně ztrácí dech a následně dochází k jejich rozpadu. Bellaphon ještě pak vydávají jejich koncertní záznam z New Yorku a výběr skladeb a v daný okamžik se zdá, že se nad skupinou zavřou stojaté vody. Roye Albrighton se pokouší skupinu znovu vzkřísit a v roce 1980 vychází dost překvapivě album "Man In The Moon". Skupinu to však zpět nevrátilo. V následující dekádě, jako by se po NEKTAR, s výjimkou uvádění na vzpomínkových kompilacích, slehla zem. Až v roce 1999 se Roye Albrighton, uteklý hrobníkovi z lopaty po onemocnění jater, pokouší vzkřísit ansámbl, který ho v sedmdesátých letech udělal v Americe a v Německu tak známým. Sen se stává skutečností a roku 2002 vychází opět u Bellaphon nové album s názvem "The Prodigal Son". Tím se otvírá nová kapitola psaná tímto ansámblem do historických análů progresivního rocku. Kvinteto se znovu rozjíždí na koncertní turné a nová i stará generace milovníků art a progresivního rocku jej pro sebe znovu objevuje. Opětovné sjednocení původních členů sice do těchto dnů nevydrželo, ale jejich skvělá vystoupení na festivalu "NeaFest" či evropská a americká turné dávají vědět, že tahle hudební sešlost přes některé své personální změny je dobře namazaným a šlapajícím strojem.



     V současnosti ji tedy tvoří Roye Albrighton (kytara, zpěv), Ron Howden (bicí, zpěv), Desha Dunnahoe (basová kytara, zpěv), Steve Mattern (klávesové nástroje) a Steve Adams (kytara, zpěv). Pětice vydala v posledních dvou letech vynikající alba "Evolution", "Door To The Future" a "Book Of Days", avšak v jejich případě se nejedná o neo-prog, jak se v poslední době s oblibou říká, nýbrž o klasický art/progresivní rockový materiál s moderním zvukem. Nic naplat, čas nezastavíš, ale zařazováním nových a reimpretací svých starých nahrávek jsou NEKTAR i po více než 35 letech skupinou, která přináší dobrou progresivní hudbu ke svým posluchačům. Velká škoda, že o kvalitách tělesa jsme se nemohli, alespoň prozatím ne, přesvědčit u nás také naživo, neboť jeho pražský koncert původně plánovaný na letošní duben se neuskutečnil. Prozaickým důvodem bylo, že soubor z finančních důvodů zrušil celé své turné.

Diskografie

Journey to the Centre Of The Eye 1971
A Tab In The Ocean 1972
...Sounds Like This (dvojalbum) 1973
Remember The Future 1973
Sunday Night At London Roundhouse (live, dvojalbum) 1974
Unidentified Flying Abstrakt – Live At Chipping Norton (live) 1974
Down To Earth 1974
Recycled 1975
Nektar (kompilace) 1976
Magic Is A Child 1977
Live In New York (live, dvojalbum) 1977
The Best Of Nektar (kompilace) 1978
Live In New York – More Live In New York (live, dvojalbum) 1978
Thru The Ears (kompilace) 1978
Man In The Moon 1980
Highlights: The Best Of Nektar (kompilace, dvojalbum) 1994
The Dream Nebula: The Best Of 1971 – 1975 (kompilace) 1998
The Prodigal Son 2001
Greatest Hits Live (Nearfest) (live) 2002
Evolution 2004
Very Best Of Nektar (kompilace) 2004
Pure Live In Germany (4CD digipack) 2004
Door To The Future 2004
Nektar 2004 Tour Live (live, dvojalbum) 2005
Concerto I (Live In Brazil) (live DVD + 2CD) 2005
Book Of Days 2006

Odkaz:
http://www.nektar.us


zpět
Článek přečten: 6591x         Autor: Antonín Speierl